Skip to content

(kinder)Orthomoleculaire therapie

Bee Valerie, beweging & voeding. Het doel van orthomoleculaire therapie is om een optimale concentratie voedingsstoffen in het lichaam te realiseren.

“Ortho wat?”; inderdaad een hele mond vol!

“Orthos” komt uit het Grieks en betekent “juist” en “moleculair” betekent moleculen, ofwel stofjes. Een orthomoleculair therapeut of arts kijkt naar hoe het lichaam zo optimaal mogelijk kan functioneren, met de juiste stofjes om alles zo goed mogelijk te kunnen laten verlopen.

In feite doet een regulier arts dat ook, kijken naar de processen in het lichaam, maar zij bestrijden de klacht vaak met medicijnen (in acute situaties echt belangrijk, maar bij chronische klachten kan dat anders). Binnen de orthomoleculaire therapie wordt naar de oorzaak gezocht en alleen middelen gebruikt die bekend zijn voor het lichaam.

Als orthomoleculair therapeut probeer ik de oorzaken op te sporen, te kijken naar waarom iemand klachten krijgt, wat er mis is en welke stofjes er kunnen ontbreken. Dat is behoorlijk ingewikkeld want het menselijk lichaam hangt van duizenden biochemische processen aan elkaar. In de basis zijn daar voldoende eiwitten, vetten, essentiële suikers, mineralen en vitamines voor nodig.

Daarnaast kijk ik naar wat iemand in zijn mond stopt, want uiteindelijk moet je alles tot je nemen en daar gaat het vaak mis. Te weinig, te veel, niet passend bij wat iemand kan verteren of opnemen. Dus voeding is altijd de basis, als dat niet goed gaat ben je aan het dweilen met de kraan open.

Ik laat (indien nodig) onderzoek doen, schrijf andere voeding en tevens supplementen voor.

Advies over gedrag, beweging en ontspanning spelen ook een belangrijke rol en komen ook uitgebreid aan bod.

 Onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat we (helaas) met ons huidige voedingspatroon onvoldoende vitaminen en mineralen binnen krijgen, zelfs bij een evenwichtig voedingspatroon.

We hebben tegenwoordig veel te maken met luchtvervuiling, stress, straling, bestrijdingsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen, etc. Als gevolg van deze externe factoren ontstaan er tekorten in ons lichaam en kan het (uiteindelijk) niet meer optimaal functioneren.

De klachten kunnen zeer divers zijn zoals: vermoeidheid, verminderde weerstand, maag- darmklachten, ontstekingen etc.

Als fysiotherapeut heb ik geleerd om naar verschillende aspecten van het menselijk lichaam te kijken.

Het lichaam is één geheel, wanneer je leert hoe dat systeem werkt, kun je meer doen voor jezelf/ de patiënt. Organen staan met elkaar in verbinding via het zenuwstelsel, de bloedsomloop, het immuunsysteem, hormonen en veel meer. De basis van waaruit het lichaam en deze verbindingssystemen zijn opgebouwd en functioneren is voeding!

Een gezonde voeding is dus het ultieme fundament voor gezondheid.

“Laat uw voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding” – Hippocrates

Verdieping
Omdat ik graag met kinderen werk, heb ik me verder verdiept in de kinder orthomoleculaire therapie. Er kan al vanaf (of voor) de geboorte iets met het kind zijn, misschien heb je zelf veel stress, krijgt het kind veel antibiotica kuren, is het geboren met een keizersnede? Er zijn zeer veel factoren die van invloed zijn op het immuunsysteem en de darmflora van het kind.

Ik vind het fascinerend wat we met soms minimale aanpassingen al kunnen bereiken!

BV_BV_@4x-8-2048x412

Book a Service