Last van knieklachten?
1 op de 5 Nederlanders heeft ooit in zijn leven een periode met knieklachten. Activiteiten als opstaan uit een stoel, het gaan zitten, wandelen en springen zouden onmogelijk zijn zonder het kniegewricht. Continue werken er sterke krachten op de knie welke worden opgevangen door spieren, pezen, gewrichtsbanden en kraakbeen. Deze structuren zorgen voor de stabiliteit van de knie. De klachten van de knie kunnen veroorzaakt worden door diverse structuren namelijk: bot, kraakbeen, kniebanden en de spieren rondom de knie. Een knie met gezond kraakbeen en sterke spieren is in staat om deze sterke krachten te weerstaan.
Overbelasting is vaak ƩƩn van de oorzaken van knieklachten. Te hoge omvang en/of frequentie van sporten kan de structuren rondom de knie overbelasten. Naast het overbelasten kun je je knieƫn ook blesseren. Dit gebeurt vaak tijdens het uitoefenen van een sport maar kan ook bijvoorbeeld bij een ongeluk gebeuren. Ouderdom is mede een belangrijke risicofactor voor knieklachten. Deze klachten hebben niks te maken met blessures, maar treden op door slijtage.
De volgende structuren zijn te vinden in het kniegewricht en kunnen aangedaan zijn bij knieklachten:
- Meniscus: meestal betreft het een scheur die ontstaan is door een trauma op de knie, maar ook scheuren die ontstaan door slijtage zijn mogelijk
- Gewrichtskraakbeen: hierin zien we vaak letsel door een trauma moment of artrose
- Botten: botkneuzingen, breuken of botoedeem
- Ligamenten: vooral letsels van de binnenband en de voorste kruisband komen veel voor
- Gewrichtskapsel: letsel kan leiden tot ontstekingen, hydrops en pijn. Een chronische irritatie van het kapsel leidt tot zwelling van dit kapsel. Plooien in het kapsel kunnen aanleiding geven tot het inklemmen van de knieschijf op het bovenbeen. Bij reumatoĆÆde artritis is bijvoorbeeld sprake van een gewrichtsontsteking dat bewegingsbeperkingen en slijtage tot gevolg kan hebben.
- Pezen: scheuren, ontstekingen of degeneratieve afwijkingen
- Spieren: scheuren, triggerpoints, myositis ossificans
- Vetweefsel: ontsteking van vetmassa van Hoffa, vetweefsel onder de tractus iliotibialis
Er zijn diverse aandoeningen die men kan krijgen aan het kniegewricht namelijk:
- Voorste kruisbandletsel
- Osgood-Schlatter
- Jumpers knee
- Nieuwe knie door artrose
- Artrose knie
- Patellofemoraal pijnsyndroom
- Bakerse cyste
- Bursitis prepatellaris
- Acuut meniscus letsel
- Achterste kruisbandletsel
- Degeneratief meniscus letsel
- Popliteus tendinitis
De manier waarop we knieklachten behandelen bij Fysio Ospel heeft te maken met de aandoening die ten grondslag ligt aan de klachten. In de meeste gevallen zijn deze punten belangrijk te bekijken tijdens een behandeling:
- Het vinden van een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid
- Vergroten van de mobiliteit
- Vergroten van de kracht
- Vergroten van de stabiliteit
- Vermijden van provocerende bewegingen
Verder is het belangrijk om tijdens deze behandeling te blijven bewegen, mogelijk aangepast aan de pijn. Na deze beweging is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Bij Fysio Ospel kunnen we u begeleiden in dit proces, door samen te kijken wat dit voor u betekend. Een afgestemd programma voor uw klachten zo snel mogelijk verleden tijd te maken.
Ā
Behandelingen die vaak toegepast worden bij bovenbeenklachten:
- Oefentherapie
- Flywheel therapie
- Medical taping
- Mobiliseren
- Fascia therapie
- EPTE
Ā
Als knieklachten aanhouden is het verstandig om eenĀ fysiotherapeutĀ te benaderen. Door middel van goed advies, tape en een gestructureerd trainingsprogramma is de kans op volledig herstel veel groter. Waarbij de knie stabieler en sterker is dan voor de blessure.