Ongeveer 66 % van de mensen maakt een periode door in zijn leven met nekklachten. De oorzaak is niet altijd duidelijk, maar de klachten zijn vaak binnen een paar weken weg. Het steeds meer zittende leven achter de pc speelt een rol bij het krijgen of onderhouden van nekklachten. Nekklachten kunnen voorkomen in een hevige of zeurende pijnvorm, met een plotseling of juist geleidelijk ontstaan. Een gevolg van stijfheid, pijn of een bewegingsbeperking kan zijn dat bepaalde houdingen of bewegingen niet meer mogelijk zijn. Ook kunnen de pijnklachten uitstralen naar andere gebieden zoals het hoofd, de schouder of de arm. Het dagelijks leven van iemand kan beperkt worden door het hebben van nekklachten.
Een belangrijk weetje is dat het belangrijk is te blijven bewegen met nekklachten om een stijve nek te voorkomen. Ook gaan nekklachten vaak vanzelf over!
Het ontstaan van nekklachten is zoals al eerder beschreven niet altijd te herleiden. De oorzaken die we als fysiotherapeuten geregeld zien is de nekklachten door een verkeerde houding, overbelasting, een verkeerde beweging, spanning, artrose of na een val of stoot. Hieronder vind je een aantal soorten nekklachten die we in de praktijk tegen komen:
- Whiplash
- Thoracic outlet syndroom
- Artrose nek
- Stijve nek/ myogene klacht
- Bewegingsbeperking in de nek
- Nek hernia/ cervicale radiculopathie
- Torticollis
- Houdingsafhankelijke nekklachten
Ā
Wanneer je bij de fysiotherapeut komt met nekklachten, zal deze altijd starten met een onderzoek om jou gehele klachtenbeeld in kaart te brengen. Dit wordt gedaan door middel van diverse vragen en aanvullend een fysiek onderzoek. Je fysiotherapeut neemt jou stap voor stap mee in dit onderzoeksproces. De behandeling van nekklachten hangt namelijk af van de soort nekklacht. Het is dus belangrijk om te weten wat jouw nekklacht precies inhoudt en welke mogelijke oorzaken hiervoor te vinden zijn om te kunnen bepalen welke behandeling bij jouw specifieke klacht het beste past.
Behandeldoelen waar je mogelijk aan gaat werken samen met jouw fysiotherapeut is het creƫren van een balans tussen belasting en belastbaarheid, het leren vermijden van provocerende bewegingen en houdingen. De mobiliteit (beweeglijkheid), stabiliteit en kracht zijn vaak een grote factor in je behandeling. EƩn van de belangrijkste doelen van de therapie is toch wel het in beweging blijven van de nek.
Ā
Behandelingen die vaak toegepast worden bij nekklachten zijn:
- Mobiliseren
- Stabilisatie training
- Dry-needling
- Manuele therapie
- Deep tissue massage
- Fasciatherapie
- Medical taping
- Oefentherapie
Heb je last van nekklachten die maar niet overgaan? Dan kunnen wij als fysio Ospel jou misschien verder helpen. Samen bekijken of er een behandeling nodig is en welke behandeling het beste bij je past.
Om de klachten te verminderen en te voorkomen dat er nieuwe klachten in de toekomst opkomen zijn oefeningen gericht op de beweeglijkheid, stabiliteit en kracht goed om te doen. Het is echter wel belangrijk samen met een fysiotherapeut te kijken naar welke oefeningen belangrijk voor jouw specifieke klacht zijn. Niet alle oefeningen zijn namelijk aan te raden bij alle soorten nekklachten. Zorgen oefeningen voor meer pijn die langdurig aanhoudt of ben je niet zeker of je de goede oefeningen doet voor jouw klachten, neem dan altijd contact op met je fysiotherapeut!