Reuma en Bechterew
Reuma is een veelvoorkomende ziekte. Wist je dat in Nederland bijna twee miljoen mensen een reumatische aandoening hebben? Reuma is niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen.
Mensen met een vorm van reuma leven dagelijks met pijn en stijfheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen zijn behandelbaar, maar niet te genezen. Vaak wordt gedacht dat alleen oude mensen reuma krijgen. Maar dat is niet zo: 60 procent van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen
Reuma kun je onderverdelen in drie categorieën:
- Ontstekingsreuma. Hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen. Ongeveer 420.000 mensen hebben een vorm van ontstekingsreuma.
- Artrose. Hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Ongeveer 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose in een of meerdere gewrichten.
- Wekedelen reuma. Hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Zo’n 240.000 mensen hebben een vorm van wekedelen reuma.
De meest voorkomende vormen van reuma zijn: Artrose, fibromyalgie, jicht, reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew.
Waaraan kun je reuma herkennen?
- Het dik en warm worden van gewrichten.
- Langdurige pijn in spieren en/of gewrichten.
- Pijn en stijfheid als je even heeft gezeten/gelegen en weer in beweging komt.
Heb je last van een van bovenstaande symptomen? Ga dan naar de huisarts.
Ziekteverloop
De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch. Wel zijn er goede behandelingen mogelijk. De klachten kunnen dan verminderen en de aandoening kan tot rust komen. Als je reuma hebt, zullen goede en slechte periodes elkaar blijven afwisselen.
Oorzaak
Het is (nog) niet duidelijk waardoor reuma ontstaat. Waarschijnlijk spelen omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht een rol. Ook lijkt het er op dat reuma erfelijk is.
Wat is Bechterew?
De ziekte van Bechterew is een reumatische ontstekingsziekte, voornamelijk van de wervelkolom. Patiënten klagen over veel pijn en stijfheid in de rug (de wervelkolom kan uiteindelijk zelfs verstijven in een voorovergebogen houding). De pijn en stijfheidsklachten zijn het ergst in de vroege ochtend. Deze ochtendstijfheid kan een paar uur duren. Men kan ook pijn op de borst hebben, klagen over vermoeidheid en het gevoel hebben dat men niet goed kan doorademen.
Ook de gewrichten van de armen, benen en peesscheden (zoals bijvoorbeeld de achillespees) kunnen gaan ontsteken; dit gaat vaak samen met zwelling en pijn. Ongeveer 20-30% van de mensen met deze aandoening heeft wel eens last van oogontsteking. Beweging vermindert de klachten: het is dus belangrijk dat patiënten met de ziekte van Bechterew goed in beweging blijven.
De ziekte van Bechterew treft één op vijfhonderd Nederlanders en komt voornamelijk bij mannen voor. Minder dan 5% van de jonge werkende bevolking met chronisch lage rugpijn heeft de ziekte van Bechterew.
De oorzaak van de aandoening is onduidelijk. Wetenschappers weten wel dat een erfelijke factor, het zogeheten ‘HLA-B 27 antigen’ (een soort bloedgroep van de witte bloedcellen) een rol speelt. Waarom de ene persoon ziek wordt en de andere niet, is nog een raadsel.
Kenmerken van de ziekte van Bechterew:
- stijfheid (langzaamaan wordt de ruggengraat steeds stijver)
- rugpijn
- pijn in de bilstreek en/of bekken
- vermoeidheid
Fysiotherapie bij Reuma:
Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog leuk ook. Dit geldt voor jong en oud, chronisch ziek of niet. Meer bewegen is voor mensen met reuma en de ziekte van Bechterew een goed idee. U zult zien dat u zich prettiger voelt als u regelmatig in beweging komt en blijft! Regelmatig bewegen met een matige intensiteit (u hoeft niet buiten adem te raken) leidt al tot een verbetering van uithoudingsvermogen, spierkracht, lichaamssamenstelling en algeheel welbevinden. De kans op bepaalde ziektes neemt af. Door regelmatig bewegen kan het verstijvings- en vergroeiingproces bij mensen met reuma en Bechterew worden vertraagd. Bewegen is daarom van essentieel belang. Dit geldt zowel voor de actieve als de niet-actieve periodes van de ziekte. Het aanleren van een goede houding, sporten en gericht oefenen zijn belangrijke middelen om het ziekteproces te vertragen. De doelen van fysiotherapie en sport zijn daarom gericht op het verbeteren of tenminste op peil houden van de beweeglijkheid, kracht en conditie. Bewegen geeft ook zelfvertrouwen en doet de angst voor inspanning verdwijnen. Bovendien kan de omgang met sportieve lotgenoten u vele sportieve ideeën opleveren.